Canicula crește tensiunea arterială. Lista plantelor care reglează valorile tensionale

Canicula crește tensiunea arterială. Lista plantelor care reglează valorile tensionale
Publicat: 12/06/2012, 09:38
Actualizat: 25/08/2012, 00:58

Medicii cardiologi spun că unele persoane suferă în mod constant de dereglări ale tensiunii arteriale, în timp ce altele se confruntă ocazional cu această probemă. Potrivit experților, indiferent de situație, vara este anotimpul în care tensiunea arterială crescută este mai des întâlnită decât în restul anului, deoarece temperaturile ridicate constituie unul dintre factorii declanșatori ai măririi valorilor tensionale.

În plus, zilele caniculare pot crea serioase probleme de sănătate cardiacilor, care, dacă nu iau măsurile necesare, riscă să își pună viața în pericol. Organismul uman este creat pentru a-și menține o temperatură constantă de 37 de grade, indiferent de temperatura din aer, indică medici. De aceea, în zilele fierbinți de vara crește riscul declanșării accidentelor vasculare cerebrale și al agravării insuficienței cardiace.

Un european din doi suferă de hipertensiune

Societatea Europeană de Hipertensiune și-a manifestat îngrijorarea cu privire la faptul că hipertensiunea arterială face tot mai multe victime. Datele Societății Române de cardiologie arată că la noi în țară bolile cardiovasculare nu numai că se mențin de mulți ani ca principala cauză de mortalitate dar, în ultima perioadă, s-a inregistrat și o creștere a incidenței acestora. Astfel, la nivelul țării noastre 40% dintre conaționali suferă de o afecțiune cardiovasculară.

Potrivit medicilor, principala cauză a creșterii numărului bolilor cardiovasculare în România o reprezintă modificarea stilului de viață din ultima perioadă, creșterea consumului de alimente cu încărcătură calorica mare, ceea ce favorizează înmulțirea cazurilor de obezitate și tulburări metabolice. În același timp, incidența mare a fumatului, sedentarismul și sporirea stresului cotidian sunt factori care își pun amprenta asupra sănătății inimii, mai punctează medicii.

Plante medicinale nu lezează leza celula hepatică

„Nivelul optim al colesterolului LDL se situeaza sub valoarea de 130 mg/dL. Cresterea valorilor colesterolului reprezintă un factor de risc crescut în predispoziția la bolile cardio-vasculare.Tratamentul hipercolesterolemiilor cu plante medicinale aduce numeroase beneficii, favorizeaza metabolizarea colesterolului la nivel hepatic, scade absorbția grăsimilor la nivel intestinal, dizolva depozitele de colesterol și lipide, fără a leza celula hepatică așa cum se întâmplă în cazul tratamentului clasic”, a precizat dr. Carmen Nonn.

Experții în medicina naturistă au realizat o listă a plantelor care reglează valorile tensionale, pe care o puteți regăsi mai jos.

● Rozmarin, în caz de hipotensiune. În general, lichidele cresc volumul sangvin și previn deshidratarea, care duce la hipotensiune. Prin urmare, orice tip de ceai obținut din plante, băut în cantități suficiente, tratează hipotensiunea. Dar există și plante care au o acțiune țintită în acest sens, precum rozmarinul. Extractul din mlădițe de rozmarin, consumat de trei ori pe zi, timp de cel puțin o lună, normalizează valorile tensiunii arteriale, mai ales când este vorba despre hipotensiune cu tendință spre leșin. Se evită consumul seara, fiindcă pot determina insomnii.

● Ciuboțica-cucului, tonic cardiac. Primulla officinalis, cunoscută popular drept ciuboțica-cucului, este un tonic cardiac ce reglează circulația la nivelul inimii și al creierului. Planta este benefică atât în tratarea hipotensiunii, cât și în tratarea hipertensiunii arteriale. Ceaiul din flori de ciuboțica-cucului se prepară dintr-o linguriță de flori mărunțite și opărite la 250 ml de apă clocotită. Se beau câte 2-3 căni pe zi.

● Cătina se poate folosi zilnic înainte de masă. Aproape toate componentele cătinei pot fi folosite în scop terapeutic. Frunzele, fructele, chiar și scoarța sunt bogate în vitamine și în minerale care tonifică organismul. Dar cel mai eficient preparat obținut din cătină este uleiul, fiind recomandat în mod special celor care suferă de hipertensiune arterială și de angină pectorală dureroasă. Uleiul de cătină se obține prin presarea la rece a fructelor, iar sucul obținut se depozitează într-un loc răcoros, pentru o perioadă de câteva zile. Se poate folosi zilnic, înainte de masă sau cu puțin timp înainte de a lua tratamentul alopat.

● Frunzele de măslin, eficiente în hipertensiune. Frunzele de măslin conțin substanțe antioxidante puternice ­care acționează în organism prin reducerea tensiunii arteriale, scăderea nivelului trigiliceridelor și prin reducerea riscului de infarct și de atac cerebral. Efectul benefic pe care îl au aceste frunze în cazul hipertensivilor i-a determinat pe cercetători să încerce realizarea unui medicament de sinteză pe bază de frunze de măslin pentru tratarea hipertensiunii. O infuzie de plante medicinale destinată normalizării tensiunii se poate obține din 25 g de frunze de măslin, 50 g de frunze de păducel și 25 g de mătase de porumb. Se pun două lingurițe de amestec la o ceașcă de apă și se pot bea mai multe cești pe zi.

● Usturoiul reface fluxul sangvin. Tinctura de usturoi scade tensiunea și nivelul colesterolului. Remediul se obține din 40 de căței de usturoi tăiați în bucățele, care se introduc într-o sticlă. Se acoperă cu alcool pur și se lasă la macerat timp de 15 zile. Ulterior, se filtrează lichidul. Doza recomandată pentru normalizarea tensiunii este de 15-20 de picături pe zi, diluate în jumătate de pahar de apă. Se bea înainte de mese.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Moscova, atacată cu drone. Cel mai mare atac ucrainean de până acum
Calcul complet. Câți ani trebuie să ai pe cartea de muncă, pentru a primi la...
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
Ce se întâmplă dacă mori într-un vis. Oamenii de știință au găsit răspunsul
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu...
Doi soți din Cluj s-au mutat la țară și au construit un „cartier” idilic de...
„Planuri pentru cel mai rău scenariu”. Pentagonul se pregătește pentru ordine controversate ale lui Trump
Vedeta care a sărăcit după un mare scandal! Acum locuiește la o fermă unde crește...
Cele mai sexy vedete din România trecute de 50 de ani. Au pozat și-n reviste...
"Un nenorocit de om, cum să facă aşa ceva". Filmul teribilului accident din Suceava, soldat...
Polițist de 21 de ani, găsit mort în baia secției de poliție unde lucra. Cum...
Cum a fost surprinsă Kate Middleton, la două luni de la încheierea tratamentului pentru cancer....
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Care e amenda pentru depășirea limitei de viteză cu 20 km/h
Liderul opoziţiei din Germania l-a numit pe Olaf Scholz o „raţă şchioapă”. Merz e încrezător...
S-a găsit un tunel INTERSTELAR lângă Pământ și se știe EXACT unde duce
Doliu infinit în lumea filmului. Marele ACTOR s-a SINUCIS. Românii plâng azi o mare stea
Cât costau hainele în care au fost împușcați soții Ceaușescu
Rezultate Loto azi, 10 noiembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
VIDEO El este polițistul care a murit chiar în secție! Flavius avea doar 21 de...
Ce rochie ar fi trebuit Cristina Șișcanu să poarte la aniversarea ei? De ce a...
Horoscop săptămânal 11 noiembrie - 17 noiembrie 2024: Influențele planetare prezic noi începuturi în zona...
BANCUL ZILEI. Profa către Bulă:- Vorbește-mi despre Creangă..
Un fizician crede că a găsit ecuația mișcărilor pisicilor